Inleiding

Woon jij toevallig in een multiculturele buurt met veel buitenlandse mensen? Of heb je een collega uit het buitenland? Wijs ze dan eens op de mogelijkheid om een gratis Nederlandse les te volgen. Het verstaan en spreken van de Nederlandse taal zal ze helpen om zich in ons kikkerlandje meer op het gemak te voelen. Want, hoe zou jij het vinden om in het buitenland te wonen en weinig of niets van de taal te begrijpen? Je voelt je een buitenstaander, begrijpt de grappen en de gesprekken niet. Spreek je maar een beetje van de taal dan kun je al communiceren en gaande weg zul je de taal beter gaan begrijpen. Het leren van Nederlands kan voor buitenlanders een barrière zijn, vooral omdat vrijwel alle Nederlanders wel een mondje Engels spreken. Maar zeker voor mensen uit het buitenland die langere tijd in Nederland verblijven is een cursus Nederlands geen weg gegooid geld.

Gratis les Nederlands

Om de drempel voor het leren van Nederlands laag te houden, worden er op het internet gratis Nederlandse lessen aangeboden. Hier maken mensen kennis met de Nederlandse taal en cultuur en krijgen ze een indruk wat het is om Nederlands te leren. Nederlandse les kan je helpen om het Nederlands beter te leren schrijven of meer grip te krijgen op de spelling van de Nederlandse taal. Aan de hand van taalspelletjes, schrijfoefeningen en luisteropdrachten leer je het Nederlands.

Aantrekkelijk

Een gratis les Nederlands is natuurlijk aantrekkelijk. Het kost je niets, je verliest er niets mee, maar wint er wel mee: namelijk kennis van de Nederlandse taal en cultuur. En met kennis kom je verder! * Je kunt na een tijdje zelfstandig een afspraak maken met de tandarts.
  • Of gezellig de buurvrouw op de koffie vragen en een praatje met haar maken.
  • Je begrijpt de belastingformulieren beter
  • Je kunt de Nederlandse krant lezen en het Nederlandse nieuws volgen.
  • En je kunt nu eens een praatje maken met die leuke collega!
Aantrekkelijk toch?

De Nederlandse overheid

Ook vanuit de Nederlandse overheid wordt het leren van de Nederlandse taal door buitenlanders gestimuleerd. De Nederlandse regering heeft hier zelf ook baat bij, want wanneer een buitenlander de Nederlandse taal beheerst, wordt de toegang tot het vinden van werk makkelijker en het voorkomt onnodige irritaties en miscommunicatie. Buitenlanders zullen zich sneller op hun gemak voelen in de Nederlandse cultuur en ook de cultuur beter begrijpen. Want niet iedereen is gewend aan de tolerante manier van samenleven die juist zo typerend is voor de Nederlandse samenleving.

Het leren van de Nederlandse taal

De Nederlandse taal leren is voor buitenlanders niet eenvoudig en dat heeft te maken met de Nederlandse spelling. Vooral de onregelmatige werkwoorden vormen voor buitenlanders een struikelblok, daarnaast heeft het Nederlands een harde uitspraak, denk maar eens aan de letter R of de letter G. Dit zijn typische letters die, behalve in de Arabische taal weinig voorkomen. Maar, wanneer je gemotiveerd bent, gaat het je zeker lukken!