Leiding geven, iedereen kan het leren

Je hebt een ontzettend leuke baan bij een gezellig bedrijf. Nu kun je promotie maken, je krijgt meer salaris en het lijkt je erg leuk. Het enige nadeel is het feit dat je leidinggevende wordt. Je kijkt er een beetje tegenop omdat je jezelf niet ziet in de functie van leiding gevende en vertelt mensen liever niet wat ze moeten doen. Toch hoeft leiding geven helemaal niet moeilijk te zijn. Iedereen kan het leren, je moet alleen weten hoe dat je het moet aanpakken. Daarvoor zijn er verschillende cursussen op de markt die je kunt volgen. Tijdens een cursus leer je hoe je een goede leidinggevende moet zijn en dit zal je helpen op de werkvloer.

Leiding geven

Wanneer je een leidinggevende functie hebt, betekent dat niet alleen dat je andere mensen moet vertellen wat ze moeten doen. Je moet ze daarnaast ook begeleiden. Als leidinggevende heb je verantwoordelijkheid voor de resultaten van het team dat onder je staat. Om goede resultaten te boeken is het dan ook belangrijk om je team goed te begeleiden. Wanneer je ze goed en duidelijk kunt begeleiden en kunt laten zien wat ze wel en niet goed doen, zal je sneller goede resultaten boeken en een fijne sfeer in je team creƫren. Als leidinggevende moet je dus goed weten hoe het werk in elkaar steekt. Om mensen op een adequate manier te kunnen begeleiden, moet je zelf weten hoe dat het goed is en wat er verbeterd moet worden.

Kwaliteiten leidinggevende

Allereerst moet je als leidinggevende kennis van zaken hebben. Wanneer je geen flauw idee hebt waar het over gaat, zul je niet serieus genomen worden door je team. Daarnaast hoef je helemaal geen grote mond te hebben en mensen te kunnen commanderen om dingen voor je te doen. Als leidinggevende ben je niet alleen maar de baas, je kunt je ook opstellen als vertrouwenspersoon. Mensen durven eerder met hun problemen naar je toe te komen als je open en vertrouwd bent. Wanneer ze aan durven te geven wat ze moeilijk vinden, kan je ze daar beter in begeleiden en dat leidt weer tot betere resultaten. Je moet er echter wel voor waken dat er niet over je heen gelopen wordt. Je bent wel de leidinggevende en je kunt open staan voor de mening van anderen, maar uiteindelijk ben jij degene die de eindbeslissing maakt.

De cursus

Tijdens de cursus leidinggevende leer je werken aan je eigen kwaliteiten. Buiten het feit dat je mensen aan het begeleiden bent, moet je ook jezelf kunnen begeleiden. Als leidinggevende ben je ook maar een mens en je kunt dus niet alles altijd goed doen. Tijdens de cursus ga je oefenen met je medecursisten in het begeleiden van mensen. Met behulp van een rollenspel ga je verschillende casussen uitwerken. Je zult merken dat je na een cursus sterker in je schoenen staat. Je kunt verschillende casussen beter aan en wanneer je weet waar je slechte punten zitten, kun je aan deze punten werken en ze omzetten in betere punten.

Zelfevaluatie

Het is nooit verkeerd om kritisch naar je eigen doen en laten te kijken. Niemand doet alles goed en niemand is perfect. Wanneer je open staat om jezelf te verbeteren, ben je op een goede manier met je functie bezig. Daarnaast is het zeer verstandig om je team om feedback te vragen. Mensen zijn verschillend en wat voor de 1 een goede manier van begeleiding is, is voor de ander juist minder fijn. Je kunt vragen om goede en slechte punten, op die manier houd je een goed contact met je team en laat je zien dat je bereid bent om aan jezelf te werken.